Boj s korozí část 1 /// Rust treatment pt. 1


Po dvou zimách se poměrně dost rozlezl problém, který trápí skoro každé hodně staré auto – koroze. Protože už je u toho mého za 5 minut 12, tak nezbývalo než se toto jaro pusit do boje s větrnými mlýny. A protože celá věc není úplně jednoduchá, rozdělil jsem vše na několik částí. Tato první bude vůbec o podstatě koroze, kde všude se na autě našla a plán na její opravu.

1. Jak koroze vzniká a o co jde

Kroze je v podstatě oxidace materiálu, kde na jeho povrchu dochází k vytváření oxidů sloučeniny a tím pádem i úbytku původního materiálu a narušení jeho pevnosti a celistvosti. Vzhledem k tomu, že valná většina aut je z ocelového plechu, tak dochází k oxidaci železa na oxid uhličitý. Samo železo paradoxně přiliš nerezne, bohužel k dosažení pevnosti a pružnosti je přetvářeno v ocel a ta doslova díky oxidaci mizí před očima.

Automobilky pochopitelně nejsou hloupé a tak ocel povrchově upravují, nejčastěji pozinkováním a případně antikorozními podkladovými nátěry. Ani ty ovšem nevydrží věčnost. Jejich ochrannu může být narušena jak mechanicky tak chemicky.

Koroze se pak dělí jednak na povrchovou, kdy je postižen jen narušený povrch kde koroze nestihla zasáhnout do hloubky a hloubkovou, kde je narušen nejen povrch postiženého místa ale i hloubková struktura plechu a při dostatečně dlouhém působení prorezaví plech skrz a vytvoří se v něm díra.

Největší úskalí koroze aut spočívá ve faktu, že často probíhá skrytě, aniž by o ni majitel auta věděl. Karoserie se skládá z několika vrstev plechů. Stačí si někdy detailně prohlédnout odstrojenou kapotu nebo dveře. Vnější plech je obvykle svary připevněn k vnitřní konstrukci, na nosných částech auta bude vrstev plechu ještě více. Tím pádem v autě vznikají dutiny a kde jsou dutiny, tam se při špatně vymyšlenému nebo ucpanému odvodu vody a vlhkosti a přívodu vzduchu bude držet špína, vlhkost, mokro a v zimě i solanka. Právě taková místa jsou pro korozi ideální a pokud auto začne reznout v dutině dveří nebo nosných prahů, majitel se nedoví nic, protože do těchto míst není vidět bez kompletního odstrojení auta.

Z toho také vyplývá, že pokud už si někdo všimne rzi na autě v podobě puchýřků bobtnajících pod vnějším lakem vozu, pak jsou dvě možnosti – buďto má štěstí a jedná se o povrchovou korozi, kdy byl lak anrušen např. kamínkem a započala teprve povrchová koroze z vnějšku, nebo, což je ten větší problém, mu nějaké to léto hnije dutina v daném místě a koroze už prošla hloubkově skrz na vnější stranu plechu.

2. Kde všude mi ten vrak rezne

V době nákupu auta jsem věděl o jednom jediném místě, kde se objevil půchýřek rzi. Byl jím práh pod víkem kufru. Druhou zimu se začly puchýřky objevovat na spodním lemu dveří. Což byla indikace, že mám s korozí něco začít dělat. Auto jinak zevrubně vypadalo čistě, na spodku auta je stále gumový ochranný nástřik. Vzhledem k tomu, že se situace zkomplikovala a na opravu nebyl čas, přišla další zima a po ní současné jaro a finální sčítání účtu, protože dál to již možné odkládat nebylo.

a) Kapota – z vnější strany je v pořádku, z vnitřní je ale nad jedním předním světlem vyrezlý krajoý záhyb. Kapota v daném místě již byla podle všeho opravovaná, ale špatně, a místo vyrezlo znovu. Další oprava nemá smysl, smysluplnější bude sehnat kapotu novou a nalakovat ji.

b) Dveře – jak levé tak pravé, obě dvě vyrezly z dutiny na spodní hraně. Jakmile něco rezne z dutiny, tak je hotovo. Oprava opět nemá smysl, je potřeba sehnat nové.

c) Víko kufru a práh pod ním – špatně seřízený doraz kufru způsobil vymlácení rohů na víku. Jak víko tak roh prahu je v místech kde se střetávali mechanicky poškozené, což způsobilo povrchovou korozi. Ta byla zatřena a zakonezrvována provizorně a zastavila se. Nicméně povrchová koroze vlivem mechanického poškození laku začla taky na dalších místech prahu pod kufrem, naštěstí nic není hloubkové a stěna karoserie za zadním nárazníkem je v pořádku. Koroze bude vybroušená a nalakována.

d) Rámové prahy karoserie pod dveřmi – jsou standardně kryty plastovými prahy. Jedná se o dutá místa složená z několiak vrstev plechu. Špatně vyřešený odtok, pravděpodobně i ucpaný bordelem dokázal vytvořit nepěknou podívanou, o které nikdo nevěděl do té doby, dokud se prahy nesundaly dolů. Vyreznutí je hloubkové, jedná se o část hlavní karoserie, takže nejde měnit díly, bude se muset vyvařovat a záplatovat postižená místa.

e) Dno kufru pod baterií. Lak byl pošozen pravděpodobně chemicky – uniklou kyselinou z baterie. Držák baterie je na výměnu, dno karoserie pod baterií má pouze povrchové poškození a není duté. Bude vybroušeno a nalakováno.

3. Co dál?

Poslední otázkou je jak to celé řešit, možností je hned několik.

Dokud rez nezasahuje do nosných částí auta, je možné s ním jezdit a kašlat na to. Ve valné většině případů se jedná o estetickou věc, a navíc jak bylo řečeno, pokud ji běžný uživatel najde na vnější straně auta, už je to obvykle průser. Pokud hodláte auto použivat ještě pár let a pak sešrotovat, nemá smysl korozi řešit nijak.

Pokud byste rádi, aby auto přežilo delší dobu, což je i můj případ, pak je potřeba si uvědomit, že aby přestalo zasažené místo reznout, musí se současná rez odstranit a zasažené místo zakonzervovat. U povrchové koroze se jedná o broušení a nový lak. Pokud ale koroze pochází z dutin, k broušení se nedostanete. Lakování vnější části je ztráta času a peněz, za pár mesíů plech zkrz lak zase vyrezne, protože se k němu dostává vzdušná vlhkost z druhé strany plechu. Pokud se jedná o díl (dveře, kapota apod.), je nejlepší ho vyhodit a pořídit nový.V horším případě, kdy je zasažen hlavní díl karoserie, je potřeba důkladně vyvařit zasažené místo, zazáplatovat novým plechem a zakitovat povrch a následně nový lak.

A jaký postup je konkrétně u mě? Obe dveře, i víku kufru už jsou připraveny nové, kapota je zatím odložená a bude vyměněna pravděpodobně o letních prázdninách. Prah kufru bude opískován a nalakován. Prahy dveří se budou muset svěřit klempířce, která poškozená místa vybrousí, hloubkovou korozi vyvaří a zazáplatuje novou ocelí. Dno baterie si opravím sám, vzhledem k poloze na ni neni vidět a estetická kvalita lakunehraje roli. Auto je momentálně zhruba v polovině celé práce, o které se rozepíši zase někdy přístě.

Leave a comment