M3 Interiér část 3 /// M3 Interior part 3


Tuto část se budu věnovat montáži potřebné elektriky a následné instalace interiéru do auta. Vzhledem k tomu, kolik toho je potřeba udělat, tak nebudu stručný.

1. Příprava

Příprava na celou akci má dvě části. A) je potřeba sehnat všechny potřebné díly pro montáž a B) vyndat z auta všechno co se bude měnit nebo bude překážet.

1.a

Co se dílů týče, není toho tolik. Předně při přechodu na elektrické sedačky je potřeba dostat napájení do sedadel. I manuální sedadla mají natažený svůj kabelový svazek a konektor ke každému sedadlu, důvodem jsou předpínače bezpečnostních pásů (chválabohu za ně). Vzhledem k tomu, že na montáž kabelů pro elektrické ovládání polohování sedadla, pamětí a dofuků (vše obsluhuje jednen a ten samý svazek) neexistuje retrofit díl, je potřeba si kabeláž vyrobit. Do obou sedadel vede po jednom drátu z pojistek pro napájení a jednom drátu pro uzemnění. Řidičova sedačka navíc potřebuje jeden kabel pro připojení na K-BUS, přes který je zajištěna funkce paměti sedadla. Oba konce všech drátů si musíte napinovat, každá část má navíc jiný pin (sedadla, pojistky, zem, k-bus), detaily ke kabelům i pinům včetně čísla dílů jsou níže.

Výhřev sedačky je na samostatném kabelovém svazku, ten se už ale naštěstí dá koupit připravený. Tahá se spolu s kabeláží pro napájení (výše). Pokud navíc máte sociální edici jako já, tak nebude v autě centrání lišta výbavy, ale jen samostatné tlačítko protiprokluzu. Z toho vyplýva, že musíte sehnat lištu výbavy s výhřevem a tlačítkem asc/dsc, nový rámeček do středové části palubky (lišta má jinou výšku než samotné tlačítko) a vzhledem k tomu, že lišta je jinak napájená než samotné tlačítko, tak je potřeba další kabeláž. Opět je štěstí, že kabeláž už existuje připravená jako retrofit díl od BMW, a dokonce má u sebe 23pin konektor. Bohužel lišta je napájená dvěma konektory a malý 4pin ve svazku není, budete muset opět shánět a tentokrát pozor – nejde koupit nový samostatně, takže hurá na vrakáč! Pokud už lištu výbavy v autě máte, tak stačí jen sehnat nová lišta s tlačítky výhřevu + kabelový svazek pro výhřev a tím to hasne.

1.b

Tím jsme skončili s nákupy, a teď příprava auta. Ven musí obě přední sedadla, plastové vnitřní kryty prahů dvěří, mrtvý pedál – opěrka nohy u řidiče a ten samý díl u spolujezdce, dekl pod volantem, zamykatelná přihrádka u spolujezdce, zadní lavice, obložení dveří a zadních bočních stěn, plastové kryty u zadních okýnek, čtyři plastové nýty které drží zadní plato na konstrukci přepážky zadní lavice, zadní hlavové opěrky a tím je hotovo. Z potřebného nářadí si připravet ráčnu s ořechy na šestihranné šrouby, kompletní sadu bitů na torxní šrouby o velikosti 15-30, rezervní plastové úchyty vnitřního obložení a ostatní běžné nářadí.

2) Montáž kabelů

Při montáži je potřeba dodržovat umístění kabelů a jejich zastrkování do správných slotů pro piny v konektorech. Valná většina konektorů má číslování, detail toho kam co dávat je opět níže na fotkách.

Každé sedadlo je připojeno žlutým konekotrem, do něj přijdou jak dráty pro napájení tak pro výhřev. Následně celý svazek pečlivě přibalte textilní elektrikářskou izolací k existujícímu svazku a táhněte jej pod kobercem k boku auta. Tam se nachází na každé straně zemnící svorky, do které přijde uzemnění (jak napájení posuvu, tak výhřevu). Je jedno kam se co napojí, ale například u řidiče už mám díky těmto dvěma drátům plnou svorku. Zbytek svazku se podél boku auta táhne dál. U řidiče přes prostor pod volantem, kde se svazek opět dělí. Část jde palubkou do středové konzole, zbytek průchodkou v palubce(už tam je!) pod nohy ke spolujezdci, kde jsou pojistky a K-BUS.. U spolujezdce  je to analogicky stejné. Nejdříve zemnění podél boku auta, pak část svazku zůstane pod nohami u pojistek a zbytek do středové konzole.

Středová konzole je kapitola sama pro sebe. Původní tlačítko pro ASC/DSC má 6pinový konektor s pěti kabely. Nová lišta má 4 pinový konektor do kterého přijdou 3 z 5ti drátů z tlačítka ASC a následně 23pinový konektor, kam přijdou naprosto všechny ostatní dráty, které jste si právě natahali. Dva původní žlutozeléné dráty co Vám zbyly ze starého konektoru pro mě byly dlouhou dobu záhadou hlavolamu, protože o nich dostupné wiring diagramy mlčí nebo podávají chybné instrukce. Pokud je tam necháte ležet nezapojené, nebo zapojené blbě, tak bude svítit kontrolka ASC a ABS a nepůjde tachometr (trošku nepříjemné :). Při studování původních plánů eletrického zapojení komponent jsem si nakonec všiml, že mezi oběma verzemi došlo ke změne v napájení jednotky ASC. Ta je mimo jiné napájena přes pojistku č. 33. U staré verze s 6 pinovými konektory bylo toto napájení zprostředkováno přes tlačítko, na kterém byl pevný můstek, u nových auta je už ale ASC jednotka pevně připojena na pojistku. Řešení je tedy totálně debilní a primitivní – spojit oba zelenožluté dráty napevno k sobě. Zbyte zapojení konzole je opět dole na obrázcích.

To nejhorší nakonec – pojistková skříň. Prvně, doporučuji ji rozebrat co nejvíc to jde, jinak se tam z toho poserete. Takže odjistit bílými svorkami, následně vyháknout z pantů (celá skříň bude viset na kabelech), zespoda jsou tři mosazné šrouby torx T25 – vyšroubovat. Skříň je tvořena dvěma řadami pojistek, které u sebe drží jednak vyšroubované torxy a pak 50A pojistky (vyndejte je ven), následně už stačí jen povolit z klipsu a oddělit oba “panely” pojistek od sebe. Toto vám zajistí mnohem lepší přístup do spodní řady pojistek č.38-71. Každá pojistka má tři sloty. Úplně spodní je obsazen z výroby, jde do něj ze zadu napájení z baterie. Prostřední slot slouží k napojení jednotlivých kabelů k různým komponentům auta. Tam přijdou i vaše natahané kabely. Právě tyto dva sloty pak zpředu drží nožovou pojistku. Třetí slot, který je nejvýš a je zároveň vystouplý, slouží pouze pro diagnostiku. Neudělejte fatální chybu jako já a nenastrkejte do něj dráty! Vytahat piny od pojistek ze slotu ven mi zabralo 5 hodin a je to snad to nejhorší co můžete udělat! Opět detalní  zapojení v pojistkách je dole na obrázcích, následně zbývá složit pojistkovou skříň zpět a je hotovo.

3) Montáž interiéru

Začnětě od zadu. Hlavové opěrky zasuňte do plata (mimochodem pokud nemůžete dostat původní ven, tak je drží kovové spony pod platem. Je potřeba vytáhnout čtyři plastové nýty, zadní plato nadzvednout a svorky vytahat). Tapecírung bočních stěn je opět kritická věc, plastové svorky za které to drží ve stěně mají vůli a dostat je všechny do děr a nepolámat chce sloní trpělivost. Připravte si jich velké množství do rezervy. Pokud nemáte obložení dveří i s opěrkami, je potřeba je ze starých přendat a vyměnit potažené polštářky. Opěrky jak vpředu tak v zadu drží na tapecirungu na několika šroubech, potažené polštářky jsou zacvaknuté v opěrce na šesti kolících. Začněte z předu a postupně je vytahejte ve, je potřeba opravdu zabrat. Na zadním konci je plastový trn, proto musíte začít z přední strany, jinak jej ulomíte.

Následují rohové díly zadní lavice i s plastovým krytem, pak spodní díl, vše je celkem dost primitivní. Zadní sklopná část drží kovovým výstupkem na bocích v karoserii a uprostřed je zamčená malým šroubem a západkou v kolejnici. To jestli máte sedačky v autě rovně si nejdřív zkuste nanečisto. Přední tapecirung dveří je jednoduchá záležitost, opět drří na plastových svorkách, ale mají vodící lištu na horní straně, jejich nasazení tedy není tak problémové jako vzadu. Na předních dveřích bude potřeba přeskládat veškeré příslušenství – reproduktory, ovladač zpětných zrcátek, kabeláž ke klice a také loketní opěrky. Zbývá vrátit zpět veškeré kryty vytahané pro montáž kabelů a přední sedačky. Pokud jste si otočili klíčkem v zapalování když nebyly sedačky v autě, bude potřeba smazat chyby nerozpoznaných airbagu přes diagnostický software. A tím je hotovo.

Leave a comment